محققان دانشگاه فناوری سیدنی (UTS)، به تازگی یک فناوری حسگر زیستی را توسعه دادهاند که به شما امکان میدهد دستگاههایی مانند رباتها و ماشینها را تنها از طریق افکار و قدرت ذهن خود کنترل کنید.
رابط پیشرفتهای که مغز انسان و کامپیوتر را به یکدیگر متصل میکند، توسط پروفسور برجسته چین-تنگ لین و پروفسور فرانچسکا یاکوپی از دانشکده مهندسی و فناوری اطلاعات، UTS با همکاری ارتش استرالیا و مرکز نوآوری دفاعی این کشور توسعه داده شده است.
از آن جایی که این تکنولوژی با همکاری ارتش استرالیا و مرکز نوآوری دفاعی این کشور ساخته شده است، درحال حاضر بیشتر تمرکز متخصصین این پروژه، بر روی استفاده آن برای سلاحهای دفاعی و جنگی میباشد. اما با این حال از این تکنولوژی خارقالعاده و انقلابی، میتوان در حوزههای دیگری مانند تولید و توسعه پیشرفته محصولات مختلف، در صنایع هوا و فضا، موشک و هواپیما و همچنین در حوزه پزشکی استفاده بسیاری کرد. به عنوان مثال اگر از این فناوری در حوزه پزشکی استفاده شود، میتوان به معلولین جسمی این امکان را داد که بدون استفاده از دست و تنها به وسیله قدرت ذهن خود ویلچری که بر روی آن نشستهاند را به حرکت دربیاورند.
پروفسور یاکوپی درباره تکنولوژی توسعه داده ده تیم خود گفته است: " این فناوری بدون نیاز به دخالت دست و بدون نیاز به صدا یا گفتوگوی خاص، در هر مکان و هر زمانی که در آن قرار داشته باشید، تنها از طریق افکار شما به خوبی پاسخ داده و به خواسته شما عمل میکند. همچنین این فناوری میتواند از طریق رابطهایی بر روی دستگاههایی مانند کنسولهای بازی، کیبورد و صفحه کلیدهای دستگاههای مختلف، صفحه نمایشهای لمسی گوشیهای هوشمند و تبلتها و تشخیص حرکات دست و بدن کاربران به خوبی عمل کرده و خواسته ذهنی کاربران را انجام دهد.
این پروفسور همچنین در ادامه گفت: «او گفت:» ما اکنون توانستهایم با استفاده از مواد پیشرفته گرافن که با سیلیکون ترکیب شده است، بر مشکلات خوردگی، دوام و مقاومت در برابر تماس با پوست این دستگاه غلبه کنیم و حسگرهای خشک پوشیدنی قدیمی را به خوبی توسعه دهیم و مشکلات گذشته آن را برطرف کنیم. "
مطالعه جدیدی که به تشریح و بررسی این فناوری میپردازد، به تازگی در مجله معتبر ACS Applied Nano Materialsمنتشر شده است. اطلاعاتی که در این مجله در دسترس عموم مردم و جامعه جهانی قرار داده شده است، نشان میدهد که حسگرهای گرافن توسعه یافته در UTS بسیار رسانا، آسان برای استفاده و در مقابل محیط بیرونی بسیار مقاوم هستند.
حسگرهای طرح دار شش ضلعی این فناوری در پشت پوست سر قرار میگیرند تا امواج مغزی را از قشر بینایی تشخیص دهند و آن را منتقل کنند. سنسورهای استفاده شده در این دستگاه در برابر شرایط سخت بسیار مقاوم هستند، بنابراین میتوان از آنها در محیطهای عملیاتی شدید مانند میدان نبرد و صحنههای نجات انسانها در سوانح مختلف استفاده کرد.
کاربر از یک دوربین واقعیت افزوده روی سر خود استفاده میکند که دارای مربعهای سوسوزن سفید بر روی خود میباشد. کاربر با تمرکز کردن بر روی یک مربع خاص، امواج مغزی ارسالی از طرف اپراتور توسط یک بیوسنسور دریافت میشود و رمزگشای موجود در این دستگاه، سیگنالهای ارسالی را به دستورات و خواستههای مختلف کاربر تبدیل میکند.
این فناوری اخیرا برای اولین بار توسط ارتش استرالیا به نمایش گذاشته شد، در این آزمایش سربازان ارتش استرالیا با استفاده از رابط بین مغز خود و ماشین رباتیک موجود در آن محل، یک ربات چهارپا به نام Ghost Robotics را توانستند به خوبی اداره کنند. این دستگاه اجازه فرمان بدون استفاده از دست یا اصوات مختلف از طرف کاربر به سگ روباتیک را با دقت قابل قبول ۹۴ درصد را فراهم میکرد.
پروفسور لین نیز درباره محصول تیم خود گفت: «فناوری ما میتواند حداقل ۹ فرمان را در دو ثانیه صادر کند. این بدان معناست که ما ۹ نوع فرمان مختلف داریم و اپراتور ما میتواند یکی از این ۹ فرمان را در آن بازه زمانی خاص انتخاب کرده و به اجرا دربیاورد.»
وی همچنین در ادامه گفت: «علاوه بر تمامی این موارد، یکی از موضوعاتی که بسیار به آن توجه داشتیم، تلاش برای به حداقل رساندن نویز موجود در محیط و بدن، برای دریافت سیگنالها و دستورات با بالاترین میزان وضوح بوده است، و اکنون میتوانیم با جرعت بگوییم که در انجام این کار موفق عمل کردهایم.»
محققان بر این باورند که این فناوری جدید مورد توجه جامعه علمی، صنایع مختلف و دولتهای جهان قرار خواهد گرفت و امیدوارند که محققان و مهندسان این حوزه به پیشرفت در سیستمهای رابط مغز و کامپیوتر همچنان ادامه دهند.