گوگل امروز پروژه MusicLM را منتشر کرد، یک ابزار آزمایشی هوش مصنوعی جدید که میتواند توضیحات متن را به موسیقی تبدیل کند. MusicLM که در برنامه AI Test Kitchen در وب، اندروید یا iOS موجود است، به کاربران اجازه میدهد پیامی مانند جاز روحی برای یک مهمانی شام را تایپ کنند و از برنامه بخواهند که چندین نسخه از آن را ایجاد کند. البته این تکنولوژی معایبی را نیز به همراه دارد که در ادامه به آنان اشاره خواهیم کرد.
نکته جالب توجه در مورد این تکنولوژی این است که به واسطه این برنامه میتوان سازههایی به مانند الکترونیک یا کلاسیک را که هدفشان است مشخص نمایند. زمانی که گوگل این فناوری را در یک مقاله دانشگاهی به صورت پیش نمایش به مرحله اجرا در آورد، اعلام کرد که هیچ برنامه فوری را برای اجرای آن ندارد. هم اکنون بسیاری از نویسندگان به مشکلات اخلاقی که این سیستم دارد اشاره میکنند. از جمله این موارد میتوان به تمایل ترکیب مطالب دارای حق چاپ از دادههای آموزشی در آهنگها اشاره کرد.
اما در طی روزهای اخیر گوگل اعلام کرد که با نوازندگان نیز کار میکند و کارگاههایی را راه اندازی کرده است تا که بتواند خلاقیت این تکنولوژی را تقویت کند. یکی از نتایج نسخه MusicLM در AI Test Kitchen موسیقی با هنرمندان یا آوازهای خاص تولید نمیکند. پس با توجه به این مسئله اگر بخواهیم صادق باشیم باید بگوییم که چالشهای بسیاری پیرامون موسیقی مولد وجود دارد که برطرف کردن آن زمان بسیاری را نیاز خواهد داشت.
به عنوان مثال در سال ۲۰۲۰، شرکت ضبط Jay-Z به دلیل استفاده از هوش مصنوعی برای ایجاد کاور آهنگ هایی مانند آهنگ «We Didn’t Start the Fire» اثر بیلی جوئل، علیه یک کانال یوتیوب، Vocal Synthesis، اعتصاب حق نسخه برداری ارائه کرد و بدین صورت توانست حق حذف اولیه آن را دریافت کند، اما پس از مدتی متوجه شد که یوتیوب آنان را بازگردانده است و درخواست حذف ناقص بوده است.
به طور کلی آهنگهای خانگی که از هوش مصنوعی مولد برای ایجاد صداهای آشنا استفاده میکنند را میتوان به عنوان یک منبع معتبر دانست و در فضای مجازی آن را منتشر کرد. نکته جالب توجه این است که برچسبهای موسیقی به سرعت آنان را به شرکای استریم معرفی خواهد کرد و نگرانیهایی را به وجود خواهد آورد که از جمله آنان میتوان به Spotify اشاره کرد که دهها هزار آهنگ تولید شده توسط هوش مصنوعی را از استارتاپ Boomy در یک ماه گذشته پس از شکایت گروه موسیقی یونیورسال از این پلتفرم حذف کرد.
اریک سانری یکی از مقاله نویسان در این زمینه که هم اکنو جز انجمن ناشران موسیقی نیز میباشد، بر این باور است که تولید کنندگان موسیقی هوش مصنوعی به مانند MusicLM با ایجاد نوارهای صوتی منسجم از آثاری که در آموزش دریافت میکنند، حق نسخه برداری آن موسیقی را نقض خواهند کرد و در نتیجه هیچکس قادر به نسخه برداری از آن نخواهد بود. این مسئله واقعیتی است که هم اکنون بسیاری از هنرمندان با آن راحت نیستند. زیرا هوشم صنوعی بدون اطلاع آنان قادر به استفاده از آموزشهای صورت گرفته به واسطه آنان خواهد بود.
با توجه به این مسئله که این برنامه هم اکنون مشکلاتی را در پیش دارد، انتظار میرود که در آینده مشکلات آن به صورت کامل برطرف گردد و شفافیت لازم را در این فناوری شاهد باشیم. البته شکایات بسیاری نیز از این تکنولوژی صورت گرفته است که از جمله آنان میتوان به هنرمندانی اشاره کرد که نحوه کار آنان توسط هوش مصنوعی بدون اطلاع خود فرد مورد استفاده قرار میگیرد و این موضوع برای هنرمندان اصلا خوشایند نیست.
سخن پایانی
پروژه MusicLM در حال حاضر توجهات بسیاری را به خود جلب کرده است، اما این تکنولوژی همچنان مشکلاتی را به همراه دارد که از جمله آنان میتوان به استفاده از آموزش هنرمندان بدون اطلاع آنان اشاره کرد که شکایاتی را نیز تا به امروز به همراه داشته است. حال باید منتظر باشیم و ببینیم که آیا MusicLM قادر به بهبود مشکلات خود خواهد بود یا خیر.
در پایان جا دارد به این موضوع نیز اشاره کنیم که این برنامه در حال حاضر تنها برای iOS در دسترس میباشد ولی انتظار میرود که با گذشت زمان شاهد انتشار MusicLM برای نسخه اندروید نیز باشیم. حال باید منتظر بمانیم و ببینیم که در آینده چه اتفاقاتی برای این پروژه زخ خواهد داد.