بن گورتزل ریاضیدان، دانشمند شناختی و خالق ربات معروف گورتزل است. وی ۵۶ ساله، بنیانگذار و مدیر اجرایی SingularityNET میباشد. او همچنین اخیرا یک گروه تحقیقاتی برای ایجاد «هوش عمومی مصنوعی» یا به اصطلاح AGI راهاندازی کرد. او و گروهش در راستای تحقیق و پژوهش درباره هوش مصنوعی با تواناییهای شناختی انسان فعالیت میکنند.
آقای گورتزل با موهای بلند و کلاه گاوچران طرح پلنگی خود، هفته گذشته در نشست بزرگ Web Summit، بزرگترین کنفرانس فناوری سالانه جهان که در ریودوژانیرو برگزار شد، از توسعه و تحقیقات بیشتر درباره فناوری هوش مصنوعی به شدت حمایت کرد. او در بخشی از این کنفرانس به خبرگزاری فرانسه گفت که AGI تنها چند سال دیگر با ما فاصله دارد و به طور قاطع، از تلاشهای اخیر دولتها و سازمانهای مختلف، برای محدود کردن تحقیقات هوش مصنوعی مخالفت کرد.
آیا هوش مصنوعی به اندازه انسان باهوش میشود؟
یکی از خبرنگاران حاضر در این کنفرانس از آقای گورتزل پرسید: «فاصله ما با رسیدن به یک فناوری هوش مصنوعی که دارای تواناییهای شناختی انسان میباشد چقدر است؟»
گورتزل پاسخ داد: «اگر میخواهیم ماشینها و رباتها واقعا به اندازه مردم باهوش باشند و همانند ما در برخورد با ناشناختهها و موقعیتهای مختلف، به همان اندازه چابک عمل کنند، باید بستری را فراهم کنیم تا آنها بتوانند جهشهای بزرگی فراتر از آموزش و برنامهنویسی خود داشته باشند. این همان مرحلهای است که ما هنوز به آن جا نرسیدهایم. اما خوشبختانه اکنون دلایل و شواهدی وجود دارد که نشان میدهد برخلاف تصور گذشته، رسیدن به هوشیاری سطح بالای رباتها و ابزارهای هوش مصنوعی، ممکن است در همین چند سال آینده اتفاق بیافتد.»
خطرات هوش مصنوعی
خبرنگار درباره خطرات هوش مصنوعی و نظر گورتزل درباره این موضوع پرسید: «نظر شما درباره خطرات احتمالی ابزارهای هوش مصنوعی مانند ChatGPT و موضوعات مربوط به آن چیست؟ آیا شما نیز همانند برخی از بزرگان صنعت فناوری و دولتهای مختلف، به وقفه شیش ماهه در توسعه این ابزارها برای انجام کارهای تحقیقاتی معتقد هستید؟»
گورتزل پاسخ داد: «از نظر من این تفکر که این ابزارها به دلیل این که همانند هوش انسانی میتوانند خطرناک باشند پس باید متوقف شوند اشتباه است. این ابزارها سیستمهای هوش مصنوعی بسیار جالب و قدرتمندی هستند، اما با این حال نمیتوانند مانند هوش عمومی یک انسان عمل کنند و به همین دلیل در موقعیتهای مختلف، انجام چند کار پیچیده یا خطرناک از آنها بعید به نظر میرسد. به طور خلاصه ابزارهای کنونی تنها طبق دستورات و آموزشهایی که دیدهاند عمل میکنند. درواقع آنها نمیتوانند چیزهای جدید وحشیانهای را خارج از محدوده دادههای آموزشی خود اختراع کرده و انجام دهند.»
«جدا از بحث خطرناک بودن آنها، بسیاری از افراد معتقد هستند که این ابزارها اطلاعات نادرست منتشر میکنند و به همین دلیل باید ممنوع شوند، این طرز تفکر برای من بسیار عجیب است. چرا ما در این سالها اینترنت را ممنوع نکردهایم؟ کاربران مختلف در اینترنت دقیقا درحال حاضر همین کار را انجام میدهند. حجم دادهها و اطلاعات نادرست در اینترنت به شکل بسیارعجیب و ترسناکی زیاد است، اما در این سالها هیچ بحثی درباره ممنوع کردن آن به میان نیامده است، پس این دلیل خوبی برای متوقف کردن ابزارهای هوش مصنوعی نیست. درواقع من فکر میکنم ما باید جامعهای آزاد داشته باشیم و همانطور که اینترنت نباید ممنوع شود، ما نیز نباید این فناوری را ممنوع کنیم.»
خطرات هوش مصنوعی برای مشاغل
خبرنگار درباره خطرات احتمالی هوش مصنوعی برای مشاغل مختلف پرسید: «آیا ابزارهای هوش مصنوعی میتوانند در آینده جایگزین انسانها در مشاغل مختلف شوند؟»
اقای گورتزل درباره این موضوع نیز پاسخ داد: «بله. اگر حدس من درباره این موضوع درست باشد، فناوری هوش مصنوعی AGI میتواند در آینده نزدیک جایگزین انسانها در ۸۰ درصد مشاغل جهان شود.»
«اما با این وجود من فکر نمیکنم که این موضوع یک تهدید باشد. به نظر من حضور ابزارهای هوش مصنوعی در مشاغل به جای انسانها یک مزیت برای ما محسوب میشود. در دنیایی که رباتها کارهای خسته کننده انسانها را انجام میدهند، مردم میتوانند به دنبال علایق و کارهایی که از آنها لذت میبرند بروند و به جای هدر دادن وقت خود، برای شغلی که تنها هدفش امرار و معاش است، زندگی را همانگونه که دوست دارند تجربه کنند. به نظر من تقریبا هر شغلی که شامل کاغذبازی میشود باید در آینده به سمت اتوماسیون سازی برود.»
«اما با این حال یک مشکل اساسی میان دورهای خواهیم داشت و نمیتوان آن را نادیده گرفت. درواقع آن زمانی که هوش مصنوعی یکی پس از دیگری مشاغل انسانی را منسوخ میکند، دولتها و سازمانهای مختلف موظف هستند مسائل اجتماعی مردم را حل کنند، که کار چندان سادهای نخواهد بود.»