شنبه, ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۲ در ساعت ۲۲:۱۱

هوش مصنوعی و آینده دولت‌ها

نوشته شده توسط پوریا بصیرنژاد  | منتخب سردبیر
اشتراک‌گذاری

 

 

 

این روزها انتظارات مردم برای دسترسی به فناوری‌های جدید و کارآمد در زمینه‌های مختلف، از جمله خدمات دولتی، بیشتر و بیشتر می‌شود. برای برآوردن این انتظارات، دولت‌ها باید مدل‌های خدماتی و تعاملی جدیدی بر اساس پیشرفت‌های تکنولوژی را در دست بررسی قرار دهند.

به طور فزاینده‌ای، فناوری‌های هوش مصنوعی (AI) به عنوان یک عامل کلیدی برای این مدل‌های جدید معرفی می‌شوند. فناوری هوش مصنوعی با ظرفیت خود برای بهبود در تصمیم‌گیری، کارایی و طراحی سیاست، پتانسیل بسیار زیادی برای کمک به دولت‌ها در انجام مأموریت‌ها و رفع نیازهای مردم خود دارد. اما با این حال دولت‌ها باید حین استفاده از این فناوری و ابزارهای هوش مصنوعی جدید، از بابت این موضوع که این خدمات دیجیتالی نوظهور انسان محور، قابل اعتماد، شفاف، اخلاقی و به شکل مفیدی پاسخگو هستند اطمینان حاصل کنند، این‌جاست که ماموریت اصلی آن‌ها آغاز می‌شود.

هوش مصنوعی و دولت‌ها

هوش مصنوعی از قدرت محاسباتی بی‌نظیری که در دنیای اینترنت امروزی وجود دارد تغذیه می‌شود. این فناوری با استفاده از توده‌های بزرگ اطلاعاتی و داده‌های مختلف موجود در شبکه‌های اجتماعی، سازمان‌ها و اطلاعات مربوط به خود مردم توانسته درحال حاضر در زمینه‌های زیادی نقش خود را به خوبی ایفا کند. بر همین اساس در حال حاضر طیف وسیعی از کاربردهای هوش مصنوعی وجود دارد که می‌تواند به عملکرد دولت‌ها در انجام امور خود کمک کند، از جمله این کاربردها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

تعاملات دیجیتالی بهتر با خدمات عمومی:

شهروندان کشورهای مختلف این روزها به مدل‌های ارائه خدمات دیجیتالی در سازمان‌های خصوصی، مانند تأییدیه‌های فوری کارت اعتباری و برنامه‌های کاربردی آنلاین عادت کرده‌اند و هم‌اکنون در مورد بخش دولتی نیز، انتظار دریافت چنین خدماتی را دارند. ظهور ابزارهای هوش مصنوعی Generative، که به جای تجزیه و تحلیل ساده داده‌ها، محتوای خاص مانند متن یا تصاویر مختلف بر اساس خواسته کاربر تولید می‌کنند، می‌تواند زمین بازی خدمات دیجیتالی را تغییر دهد و موجب پوشش بیشتر این خدمات و همچنین سفارشی سازی آن‌ها شود. اما با این حال دولت‌ها باید در نظر داشته باشند که این ابزارهای جدید دیجیتالی درحال حاضر نمی‌توانند تمام خدمات مورد نیاز این روزهای مردم جامعه را پوشش دهند.

فرآیندهای ساده و کارآمدتر:

این روزها دولت‌ها درحال تغییر شیوه‌های سنتی سازمانی خود به فرایندهای دیجیتالی و پیشرفته‌تر می‌باشند. پیشرفت‌ ابزارهای کاربردی مبتنی بر هوش مصنوعی در حال حاضر فرآیندهای داخلی دولت‌ها را نیز شامل می‌شود و همه چیز را از اطلاعات، افراد و امور مالی گرفته تا امنیت و دسترسی آن‌ها را مدیریت می‌کند. با ارائه خدمات کارآمدتر با استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی، دولت‌ها می‌توانند برای کارمندان عمومی خود، ظرفیت بیشتری برای تعامل بهتر با مؤسسات و رسیدگی به حجم کاری پیچیده‌ مردم و ارزش افزوده ایجاد کنند.

سیاست گذاری مبتنی بر داده:

افزایش استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی و تجزیه و تحلیل داده‌ها توسط آن‌ها، به سیاست‌گذاران در تمام بخش‌های دولتی کمک می‌کند تا سیاست‌های متفکرانه‌تر همراه با بینش دقیق‌تری در مورد تأثیرات اعمال آن‌ها و بررسی هزینه‌های این تصمیم‌ها داشته باشند. سیاست‌گذاری مبتنی بر داده‌ها می‌تواند مقررات مؤثرتری برای صنایع، درک بیشتر نتایج اجتماعی هر عمل و موضوعات زیست محیطی مربوط به سیاست‌های گرفته شده، همچنین بینش بهتر در مورد اینکه شهروندان چگونه با این سیاست‌های جدید کنار خواهند آمد ایجاد کند.

این واقعیت که استفاده از فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی در بخش خصوصی در حال افزایش است، می‌تواند به دولت‌ها نیز برای پیشرفته‌تر کردن خدمات خود کمک شایانی کند. بر اساس اطلاعات منتشر شده در حال حاضر ۷۹٪ از رهبران دولت‌های مختلف، به دنبال به کارگیری ابزارهای هوش مصنوعی در سازمان‌ها و سیستم‌های دولتی خود می‌باشند. این بدان معناست که هم اکنون یک اکوسیستم هوش مصنوعی فعال است و دولت‌ها می‌توانند به خوبی از طیف وسیعی از خدمات این فناوری در سازمان‌های خود استفاده کنند. درواقع با وجود ابزارهای مختلف هوش مصنوعی و افراد متخصص در این حوزه، در آینده بسیار نزدیک شاهد استفاده گسترده از آن‌ها در دولت‌های کشورهای مختلف خواهیم بود.

اما با این حال، در صورت افزایش حضور هوش مصنوعی در بخش عمومی، قوانین مربوط به استفاده از آن نیز باید گسترش یابد. درحال حاضر بسیاری از کاربران از وجود هوش مصنوعی در سیستم‌های مختلف نگران هستند. اگر دولت‌ها قصد استفاده از این ابزارها را در خدمات دولتی داشته باشند، باید امنیت مورد نیاز شهروندان خود دربرابر خطرات احتمالی آن‌ها را تامین کنند.

آینده دولت‌ها

وقتی صحبت از هوش مصنوعی و سایر فناوری‌های نوظهور به میان می‌آید، کاربرها و فناوری مورد نظر باید در جهت تامین نیازهای خود با یکدیگر همکاری داشته باشند، بدون اینکه تاثیرات منفی و مخرب بر روی یکدگیر بگذارند. اما با این حال، وجود مشکلاتی از این قبیل نباید باعث جا ماندن دولت‌ها و سازمان‌های عمومی در استفاده از این ابزارها شود. در عوض، این سازمان‌ها باید بستری را برای استفاده درست و بهینه از آن‌ها برای شهروندان فراهم کنند.

با توجه به پیشرفت‌های فناوری این روزها، اکنون زمان مناسبی برای ساختن نسل جدیدی از دولت‌ها می‌باشد. هوش مصنوعی و سایر فناوری‌های دیجیتالی نوظهور، همراه با نبوغ انسانی، این پتانسیل را دارند که به حل برخی از پیچیده‌ترین مشکلات شهروندان و جامعه کمک کنند.

در کنار این موارد، زمانی که فناوری هوش مصنوعی توسط یک پایه و حکومت صحیح پشتیبانی شود، می‌تواند تمامی چالش‌ها و مشکلات دولت را برطرف کند. درواقع اگر این فناوری در دست‌های درستی قرار گیرد، می‌تواند زندگی شهروندان یک کشور را به طور کلی تغییر دهد و بسیاری از معضلات جوامع امروزی را حل کند. با توجه به اقدامات اخیر برخی از دولت‌ها و پیشرفت‌های تکنولوژی، امید است که در آینده نزدیک شاهد چنین تغییراتی باشیم.



در ادامه بخوانید

WOMENLO Inc.

Is an Iranian media outlet that focuses on business, investment, technology, entrepreneurship, leadership, and women's lifestyles.

 

“Twenty-five years since the adoption of the Beijing Declaration and Platform for Action, progress towards equal power and equal rights for women remains elusive. No country has achieved gender equality, and the COVID-19 crisis threatens to erode the limited gains that have been made. The Decade of Action to deliver the Sustainable Development Goals and efforts to recover better from the pandemic offer a chance to transform the lives of women and girls, today and tomorrow” said UN Secretary-General António Guterres. see The World’s Women 2020: Trends and Statistics.
© 2023. Powered with ♥ by Womenlo Media.